Vzdrževanje ribnikov

Ribnik je ekosistem, v njem se naselijo najrazličnejše živalske vrste, nekatere tudi očem skrite, enako velja za rastline. Vodni vrt imamo, ker voda pomirja, zato se nikar ne razburjajte, če se pojavijo kakšne alge, raje se vprašajte, kaj je narobe, ali pa vprašajte nas, morda Vam lahko pomagamo. Ne pa takoj poseč po raznih sredstvih, saj je najprej potrebno odpraviti vzrok, narediti analizo vode, morda samo zasadit primerne rastline, ter počakati, da se le te razrastejo, potrebno je potrpljenje.

Poleg raznih črpalk, mrež, škarij, prijemalk … si pri storitvi vzdrževanja in čiščenja ribnika pomagamo s profesionalno sesalno napravo, ki nam je v veliko pomoč.Pri vzdrževanju ribnikov se srečujemo z najrazličnejšimi problemi (od alg, umazane vode, odtekanje vode…), kot sem že zapisal vedno moramo odkriti vzrok, potem pa se odločimo kako bomo težavo odpravili. Za pojavljanje alg… je veliko vzrokov. Spomladi se res lahko pojavi povečana intenzivnost nitastih alg, ki pa jim npr. vodne smrečice, ki so ene izmed prvih znanilk pomladi v ribniku, zelo hitro odvzamejo hranilne snovi iz vode in s tem povzročijo propad alg. Velikokrat pa je potrebno v roke vzeti orodje in se fizično lotiti alg.Pri nekaterih ribnikih se pojavlja odtekanje vode, vzrok za to pa ponavadi ne tiči v preluknjani foliji ampak srku vode v okolico. To se pojavi če je voda iz ribnika v stiku z okoliško zemljo. Ko pa dotočimo svežo vodo, posledično pospešimo razvoj alg, saj smo dodali z vodo tudi hranila.

Ribe spadajo v ribnik, vendar bodimo previdni. Če smo se odločili da bomo imeli krape, pozabimo na čisto vodo… Enako velja biti zmeren pri hranjenju rib, saj s pretiravanjem spet povzročimo razrast alg. Filter nam je v kombinaciji z UV žarnico dobrodošla pomoč pri ohranjanju čiste vode v ribniku.

Odstranjevanje rastlin, ki so se preveč razrasle in čiščenje ribnikov: