Vodni vrtovi

Izdelava ribnikov

Z izdelavo ribnikov se ukvarjamo že več let, zato smo si nabrali že kar nekaj izkušenj. Pri izdelavi vodnih motivov se trudimo, da se le ti usklajujejo z okoljem, seveda pa upoštevamo želje naših strank, ki so prioritetne. Za izdelavo vodnih vrtov uporabljamo posebne folije različnih barv, debelin (odvisno od globine), ter seveda različnih dimenzij. Za manjši vodni motiv, pa lahko uporabimo tudi kalup, kjer je njegova oblika že formirana, namenjene pa ima tudi že kanale in poličke za rastline.

Izdelava potokov in izvirov

Za izdelavo slapa, potoka, ter izvira je po našem mnenju najprimernejši naravni kamen v kombinaciji s prodom, lahko pa uporabimo iz plastične mase ali betona izdelani elemente. Pri izgradnji izvirov in potokov, folijo namestimo v največkrat dveh do treh plasteh. Vsaka od teh plasti pa opravlja svojo funkcijo zadrževanja vode pred slapom. Težimo, da je potok speljan čimbolj pod vrhom, saj je tako dobro viden. Ravno tako je pomembno kako namestimo izvir.

Preberi več

Izdelava vodnih motivov – fontan

Glede na lokacijo izvira vodnega curka izdelujemo dve vrsti vodnih iger: voda lahko izvira iz ribnika ali iz okrasnega kamenja kot vulkan. Pri obeh izvirih vodnega curka je pomembna izbira črpalke ter šobe, ki nam bo pričarala želeno obliko vodnega curka. Izbrati moramo tudi primerno osvetlitev, ki nam bo v večernem času dodatno pričarala čudoviti svet vode v gibanju. Če se odločimo za vodni motiv v ribniku, moramo vedeti, da v bližini le tega lokvanji ne bodo uspevali, saj jim je bolj všeč mirna voda.

Preberi več

Vzdrževanje ribnikov

Pri vzdrževanju ribnikov se srečujemo z najrazličnejšimi problemi (od alg, umazane vode, odtekanje vode…) – vedno moramo odkriti vzrok, potem pa se odločimo, kako bomo težavo odpravili. Za pojavljanje alg je veliko vzrokov. Spomladi se res lahko pojavi povečana intenzivnost nitastih alg, ki pa jim npr. vodne smrečice, ki so ene izmed prvih znanilk pomladi v ribniku, zelo hitro odvzamejo hranilne snovi iz vode in s tem povzročijo propad alg. Velikokrat pa je potrebno v roke vzeti orodje in se fizično lotiti alg.

Preberi več