Trate

Polaganje travne ruše

Preden se lotimo kakršnih koli del za izdelavo trate s sejanjem ali polaganjem travne ruše moramo vedeti na kakšni podlagi bo ta bodoča zelenica uspevala. Po tem, se šele lotimo obdelave površine s stroji. Uporabljamo specialne stroje za obdelavo tal, ter lahko mehanizacijo za razvoz zemlje, ki je predvidena za zelenico. S težko gradbeno mehanizacijo se uniči struktura tal, kar ima za posledico manjšo odcednost, ter gnitje in nezmožnost razvoja koreninskega sistema pri travah.

Preberi več

Sejanje

Ko je površina nivelirana in utrjena, ter so dodana gnojila za boljši razvoj koreninskega sistema se lotimo polaganja travne ruše ali sejanja s sejalnico, ki enakomerno porazdeli seme po površini in ga potisne ter zavalja v zemljo. Za sejanje uporabljamo profesionalno mešanico travnih semen za različne lege.

Preberi več

Košnja travnih površin

Pred prvo košnjo po sejanju ali polaganju trato povaljamo z lahkim valjarjem. Potem kosimo vsakih 7 dni (odvisno od vremenskih vplivov…, namembnosti trate…) oz., ko doseže višino 6-10 cm. V spomladanskem in jesenskem času kosimo nižje na 3 cm. Poleti, ko je večja pripeka na višino 5 cm, enako pokosimo zadnjo košnjo pred zimo. Pokošeno travo odstranimo s trate.

Preberi več

Vzdrževanje trate

Trato redno gnojimo z gnojili s kontroliranim sproščanjem. Zalivanje trate priporočamo po opravljeni košnji. Ob pripeki zalivamo vsak dan ob poteh – robovih trat, vsak drugi dan pa celo trato. Spomladansko in jesensko obnavljanje trate obsega: regenerativno dosejanje travne mešanice (Grass fix), ker se s tem trata hitreje opomore po mrazu, suši, boleznih…, ter gnojila s kontroliranim sproščanjem, z dodajanjem biostimulatorjev.

Preberi več