Izdelava ribnikov

Z izdelavo ribnikov se ukvarjamo že več let, zato smo si nabrali že kar nekaj izkušenj. Pri izdelavi vodnih motivov se trudimo, da se le ti usklajujejo z okoljem, seveda pa upoštevamo želje naših strank, ki so prioritetne.

Za izdelavo vodnih vrtov uporabljamo posebne folije različnih barv, debelin (odvisno od globine), ter seveda različnih dimenzij. Za manjši vodni motiv, pa lahko uporabimo tudi kalup, kjer je njegova oblika že formirana, namenjene pa ima tudi že kanale in poličke za rastline. Robovi ribnika lahko preidejo v okolico s kamenjem – prodom, močvirjem, lahko pa ribnik zaključimo s folijo, ki ima površino iz finega proda.Pri izbiri rastlin moramo biti pozorni, saj le te uspevajo na različni globini vode, ali pa samo v močvirju. Sadike, ki jih ponujamo, so vzgojene pri nas in tako tudi utrjene na naše klimatske pogoje. Zasaditi jih je potrebno v dovolj veliko košaro, ki je namenjena vodnim rastlinam ali pa še bolje, kar v “revno” zemljo, saj bo tako rastlina imela dovolj prostora za rast, mi pa s tem več veselja.

12 pravil, za izdelavo ribnika:

  1. Skrbno načrtovati lokacijo, bolje zavreči 2 načrta, kot narejen napačen izkop;
  2. Ribnik mora biti dnevno s soncem obsijan vsaj 4 – 6 ur;
  3. Večji ribnik kot bomo izdelali, bolj bo naraven, zaradi ustvarjene mikroklime v njem ;
  4. Lokacija ribnika ne sme biti pod drevesi;
  5. Električne naprave naj namesti strokovnjak;
  6. Globina ribnika naj bo vsaj 60 cm., ker so manjša nihanja temperature, ter s tem manjša rast alg;
  7. Kot v naravi ima tudi vaš ribnik lahko: močvirsko in vodno površino, ter po možnosti potok, slap;
  8. Za zasaditev rastlin ne uporabljamo humusa, šote,…;
  9. Uravnotežena zasaditev pri nas vzgojenih rastlin;
  10. Za polnjenje ribnika se ne uporablja voda iz bakrenih žlebov;
  11. Pravilno zmerno hranjenje rib, ne hranimo jih pod 10 stopinj C.;
  12. Uravnotežena populacija rib: koji jedo vodne rastline;

Izdelava ribnika Eurogarden:

Ribnik, kot zaloga požarne vode in kot plavalni ribnik:

Izdelava ribnikov:

Utrinki: